Olomouc

Olomouc má zajímavou historii. Ve středověku byla třetím největším městem zemí České koruny. V polovině 18. století bylo město přebudováno na pevnost. Stala se významným obranným centrem a sídlem vojenské posádky. Do roku 2013 sídlilo v Olomouci Velitelství společných sil AČR, do té doby bylo město hlavním centrem obrany státu.

Olomouc má významné budovy jako Vrchní soud, Vědecká knihovna, Slovanské gymnázium, to je nejstarší nepřetržitě fungující střední škola na Moravě vyučující český jazyk, nebo univerzita Palackého, která je nejstarší na Moravě a druhá nejstarší v Česku. Ve městě sídlí arcibiskupství a metropolity římskokatolické moravské církevní provincie, také je centrem pravoslavné církve na Moravě.

V Olomouci se koná více než čtyřicet let mezinárodní dokumentární festival Academia film Olomouc, neboli AFO, český festival Divadelní Flora, mezinárodní výstava zaměřená na zahradnictví Flora Olomouc, Podzimní festival duchovní hudby, Mezinárodní varhanní festival, Beerfest nebo Flamenco festival.

V Olomouci se nachází významné historické památky jako je sloup Nejsvětější Trojice, který je od r. 2000 na seznamu světového dědictví UNESCO, nebo historické jádro Olomouce – městská památková rezervace. Mezi další památky, které stojí za vidění, patří soubor šesti barokních kašen, muzeum moderního umění a Arcidiecézní muzeum.

Comments (0)
Add Comment