Může chůze skutečně předcházet depresi?

Už od dob Adama a Evy, tedy ještě před zrodem vědy, lidé zažívali pozitivní pocity z chůze. Dokonce tak pozitivní, že před 2500 lety Hippokrates, “otec moderní medicíny”, slavně řekl: “chůze je nejlepší lék člověka”. Od té doby moderní věda kategoricky potvrdila souvislost mezi chůzí a lidským zdravím.

Bylo důsledně prokázáno, že chůze je prospěšná pro většinu aspektů lidského zdraví, včetně duševního zdraví. Studie prokázaly, že cvičení může být při léčbě mírné a středně těžké deprese stejně účinné jako psychofarmaka.

Již na počátku 40. let 20. století americký lékař a kardiolog Dr. Paul White řekl: “Cvičení je pro člověka velmi důležité, svižná procházka dlouhá pět kilometrů udělá pro nešťastného, ale jinak zdravého dospělého člověka víc dobrého než všechny léky a psychologie světa.

Většina lidí to ví. Cítíme to. Dokazují to tuny vědeckých i neoficiálních výzkumů. Od té doby se však náš životní styl změnil natolik, že mnozí z nás s chůzí prakticky přestali.

Co se stalo s naším zdravím?

Zatímco se potýkáme s koronavirem, zažíváme také zdravotní krizi jiného druhu. Nepřenosné nemoci, jako je cukrovka, rakovina a srdeční choroby, jsou podle WHO zodpovědné za více než 70 % všech úmrtí na celém světě.

Technologie nám umožnily sedavé zaměstnání a 70 % z nás tráví příliš mnoho času sezením. To v kombinaci s mnoha dalšími environmentálními faktory, jako je výživa, stres, spánek, znečištění, drogy, alkohol, nedostatek slunečního světla, osamělost, chudoba, sociální nerovnost, urbanizace a nepříznivé zkušenosti z dětství, vedlo k tomu, co časopis Lancet Journal nazývá “monumentálním utrpením” mnoha lidí.

Náš sedavý život škodí nejen našemu tělu a mozku, ale také našemu duševnímu zdraví. Světová zdravotnická organizace nedávno označila celosvětový stav duševního zdraví za “krizi”. Deprese je dnes celosvětově nejčastější příčinou invalidity a postihuje 300 milionů lidí na celém světě.

Co říká výzkum?

V současné době přibývá důkazů o tom, že pohyb, zejména v přírodě, je vhodný nejen pro prevenci některých psychických problémů, ale také pro jejich léčbu. A tyto důkazy se nyní vztahují i na nejjednodušší, nejlevnější a nejdostupnější formy cvičení: Chůze je nejjednodušší a nejjednodušší způsob pohybu. Aby si někteří z nás udrželi motivaci k chůzi, potřebují kamaráda nebo výzvu.

Vědecké studie ukazují, že chůze v přírodě zlepšuje náladu, produktivitu, fyzické i duševní zdraví, paměť, spánek a sexuální apetit. Snižuje také stres, úzkost, letargii a úbytek kognitivních funkcí a může být použita k léčbě úzkosti a deprese bez negativních vedlejších účinků. Ve skutečnosti může chůze trvající pouhých 30 minut denně snížit pravděpodobnost onemocnění srdečními chorobami, mrtvicí, cukrovkou, obezitou, některými druhy rakoviny, některými duševními chorobami a stresem až o 50 %.

Pokud jste tedy zavření a venku můžete cvičit jen hodinu denně, i trocha pohybu venku může pro vaše zdraví a pohodu udělat zázraky.

Jak tedy chůze předchází depresi a jak ji léčí?

Biologie, která je základem antidepresivních účinků chůze, je stále nejasná, ale existuje několik hypotéz. Víme, že deprese je spojena s chronickým zánětem a pravidelná fyzická aktivita zánět snižuje. Chůze také produkuje endorfiny a dopamin – dva skvělé hormony zlepšující náladu -, které zvyšují sebedůvěru, odhodlání a pozitivní myšlení. A často se odehrává ve společnosti jiných, což také prokazatelně snižuje depresi.

Podle metastudie zveřejněné v časopise Science Direct “má chůze u některých populací statisticky významný a velký vliv na příznaky deprese, … s několika málo kontraindikacemi, pokud vůbec nějaké jsou”. Je však zapotřebí dalšího výzkumu, aby se zjistila potřebná frekvence, intenzita, délka trvání a typ intervencí chůze, které jsou nutné k tomu, aby co nejlépe pomohly osobám trpícím depresí.

Chůze je navíc bezplatná, nevyžaduje žádné specializované vybavení a nemá žádné negativní vedlejší účinky ani nevyžaduje průběžné individuální hodnocení dávkování pod lékařským dohledem, což z ní činí skvělý začátek.

Pokud vy nebo váš přítel či člen rodiny pociťujete příznaky deprese, je nejlepší kromě chůze vyhledat odbornou radu psychiatra anebo vyhledat další prostředky pomoci, jako je psychoterapie.

Vy se můžete podívat také na Více od tohoto autora

Informovat o reakcích
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments