Hvozd: jeden z nejkrásnějších a nejvyšších vrcholů Lužických hor

Jedním z nejvyšších a nejvýznamnějších vrcholů Lužických hor je hora Hvozd. Patří mezi nejnavštěvovanější místa tohoto pohoří a na rozdíl od vrcholu Luž na Hvozdu dodnes fungují hned dvě turistické chaty.


Protáhlý masiv Hvozdu, který může připomínat stolovou horu, má hned dva vrcholy. Přes ten vyšší vede česko-německá státní hranice. Druhý, o něco málo nižší, už je čistě v Německu. Pokud bychom se o horu zajímali z geologického hlediska, důležitou informací je, že hora vznikla erupcí podpovrchového vulkanického tělesa. Proto je hora tvořena trachytem, který je k vidění v balvanových proudech, suťových polích i blocích horniny po okrajích vrcholového hřbetu.

V minulosti zde proslul takzvaný fialkový kámen. To byla šedozelená hornina prorostlá lišejníkem a řasami, které měly vonět po fialkách. V minulosti byla hora ve vrcholových partiích bohatě porostlá smrky, porosty však vzaly za své kvůli průmyslovým exhalacím. Zato bukové a modřínové porosty doplněné o břízy a jeřáby v okrajových částech lesů vydržely v takřka původní podobě.

Hvozd byl odedávna oblíbeným cílem výletníků.  Již ke konci 18. století zde postavili k vrcholu schodiště, které zde slouží dodnes. Později na Hvozdu přibyl i vrcholový kříž a roku 1853 také první hostinec, postavený na německé straně.  Ten několik let na to vyhořel a nahradila ho stavba nového hostince, tentokrát už na české straně.

Rozhledna na hoře Hvozd v Lužických horách

Z daleka viditelnou dominantou vrcholu je rozhledna. Původní, jen 10 metrů vysoká rozhledna, byla postavena roku 1879. Ta byla postavena přímo na hraniční čáře.  Později ji však nahradila stavba kamenné věže na německé straně. Ta má na výšku 25 metrů a je takřka totožná s o rok starší rozhlednou na hoře Jedlová. Hned u rozhledny se nachází  turistická chata s útulnou domáckou restaurací.

Za návštěvu stojí i nedaleký vrchol Luž, který je vůbec nejvyšší v pohoří.

 

V dnešní době fungují obě dvě chaty. Provozují je Němci a tak mají i německé ceny.

Vy se můžete podívat také na Více od tohoto autora

Informovat o reakcích
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments