Zkusili jste někdy kovářské řemeslo? Vyrazte na Broumovsko

Zkusili jste si někdy v kovárně vykovat vlastní předmět? Sami si zkusit tvarování rozžhavených prutů železa a odnést si domů vlastnoručně vyrobený nůž nebo přívěšek? Vyrazte na Broumovsko, kde se jedna taková kovárna nachází.


V malebné vesničce na Broumovsku můžete navštívit kovárnu, ve které si můžete vlastnoručně zkusit vykování předmětu. O celý zážitek se postará zkušený kovář Ondřej Klír, který toto řemeslo léta ovládá.

Kovárna u Broumova

Pokud by Vás tento netradiční a autentický zážitek zaujal, můžete si vybrat hned z několika produktů, který si můžete vytvořit. Můžete si zkusit vykovat přívěšek, starobylí hřebík či rovnou celý nůž.

Kovářství patří mezi nejstarší řemesla. Lidi totiž zpracovávají železo od doby, kdy ho vůbec objevili. Prvními pionýry kovářství byli v Mezopotámii ve 3. tisíciletí před Kristem. V Evropě došlo k prvnímu rozvoji kovářství během halštatského období během 1. tisíciletí před Kristem. Kováři byli velmi uznáváni a toto povolání se dostalo i mezi božstva.

TIP: V kovárně byla natočena reportáž z pořadu Toulavá kamera České televize. Reportáž najdete na iVysílání.

Kovárna u Broumova

S čím spojit návštěvu kovárny

Výlet za kovářským zážitkem můžete spojit s návštěvou dalších míst na Broumovsku. Přímo v Broumově se nachází Benediktýnský klášter. Klášter patří mezi nejvýznamnější architektonické zajímavosti regionu. Součástí kláštera je muzeum oblasti a pěkná zahrada.

Určitě ale můžete navštívit ještě jednu “Kovárnu”. Kousek od Broumova se nachází skalní útvar známý jako Kovářová rokle. Ten je součástí vyhlášených Broumovských stěn. Tyto stěny jsou plné četných skalních útvarů a pokud se je rozhodnete navštívit, zábavu máte na dlouhé hodiny.

Další autentické a netradiční žážitky?

Pokud by Vás zajímali další zážitky po Česku, podívejte se na vyhledávač aktivit PravéZážitky.cz. Zde se můžete nechat inspirovat pro své budoucí výlety.

Vy se můžete podívat také na Více od tohoto autora

Informovat o reakcích
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments